Пољопривредни произвођачи ослобођени обавезе фискализације

Министар финансија Синиша Мали гостовао је на Радио телевизији Панчево где је говорио о увођењу новог модела е-фискализације и користима које тај систем доноси

Министар финансија Синиша Мали гостовао је на Радио телевизији Панчево где је говорио о увођењу новог модела е-фискализације и користима које тај систем доноси, а том приликом је прецизирао ко треба да пређе на нови систем фискализације до најкасније 1. маја 2022. године.

Синиша Мали је истакао да, када су пијаце у питању, пољопривредници који продају своје воће и поврће, нису обвезници фискализације.

„Они раде свој посао и нема потребе да издају фискални рачун. Они који су у обавези на пијацама, то су препродавци. Они продају и детерџенте и друге ствари, и они су нелојална конкуренција продавницама, самосталним трговинским радњама. Они су у обавези да буду у систему фискализације, што има смисла. Дакле, морате да имате на бело улаз, морате да имате излаз и за то морате да издате фискални рачун, као било који други предузетник или било која трговинска радња“, навео је министар Мали. 

Он је истакао значај фискализације и навео да је веома је важно да, упркос пандемији и свим другим глобалним изазовима, ми не стајемо са суштинским реформама које мењају привредно окружење и чине да оно буде конкурентније, ефикасније, атрактивније за нове инвеститоре, јер то значи нова радна места, веће плате и пензије…

Он је нагласио да је процес фискализације у току и да од 1. маја, сви који су обвезници новог система фискализације, морају да раде по новом систему. 

Према његовим речима, претходни модел фискализације је почео са применом 2003. године и потребно је да буде замењен новим, савременијим системом који прати нове трендове у ИТ технологији.

„Нови модел је потпуно у складу са најновијим технолошким достигнућима. Он омогућава Пореској управи ефикаснији и бољи рад, омогућава се увођење реда у ту сиву зону. Дакле, оно што желимо јесте да, заједно са грађанима Србије, смањимо утицај сиве економије, јер ако неко не узме фискални рачун или ако је фискални рачун неправилан, фалсификован, користи од тога има само продавац који није платио порез држави, а од тог пореза градимо болнице, купујемо вакцине, набављамо лекове, повећавамо пензије и плате“, навео је Мали.

Према његовим речима, у новом систему сваки рачун има такозвани QR код, и када се он скенира телефоном, аутоматски се добија одговор да ли је рачун исправан или не.

„За привреду је овај систем важан јер омогућава борбу против нелојалне конкуренције. Сада имате продавнице које плаћају порезе, доприносе и све остало, а имате и оне који раде на сиво, и наравно да су они онда нелојална конкуренција, да могу да буду јефтинији од оних који плаћају све порезе и доприносе. Ми хоћемо да се боримо против такве нелојалне конкуренције”, објаснио је министар.

Он је рекао и да је Привредна комора Србије израчунала да 10 милиона евра привреда штеди увођењем новог система у односу на стари, јер неће имати резервне папирне траке, обавезне годишње сервисе уређаја… 

Министар је рекао и да фискални уређај по новом систему може да буде мобилни телефон, лаптоп… 

„Ја сам обишао један фризерски салон, јер и фризери улазе у нови систем фискализације. Претходне недеље сам обишао Мало позориште Душко Радовић. Дакле, када купујете карте у позориштима, биоскопима, те установе културе такође треба да вам издају фискални рачун по новом систему. Хоћу све те мале привреднике који су у обавези да се фискализују да подстакнем да фискализацију обаве у што краћем периоду”, нагласио је Синиша Мали.

Како је додао, већ 130.000 привредних друштава се пријавило за процес фискализације, а постоји и више од 200 софтверских и хардверских решења за нови систем фискализације. 

„Позивам све да на нови систем пређу што пре, да не чекају последњи тренутак“, рекао је министар и подсетио да је Влада Србије усвојила одлуку о новом року за пријаве за субвеније на набавку фискалних уређаја од 15. марта до 5. априла.

„Дакле, држава је и овде била веома фер и показала своју снагу и трошак увођења новог система фискализације преузела на себе. 100 евра држава плаћа за сваки фискални уређај плус 100 евра за сваку пријављену локацију. За 125.000 привредних друштава које су се пријавиле за субвенцију, ми смо субвенцију и исплатили јер оно што обећамо, то и остваримо”, навео је Синиша Мали.

Министар је најавио и увођење система е-фактура, чиме се испуњавају захтеви привреде да се убрза повраћај ПДВа.

„Када имате е-фактуре и када се улазна и излазна фактура поклопе, аутоматски добијате повраћај ПДВ-а. Још један велики захтев привредника реализујемо, чинимо нашу привреду и конкурентнијом и атрактивнијом и то су две велике реформе које спроводимо”, закључио је Синиша Мали.