Пуштен у рад нови Контролни центар Пореске управе

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је обишао нови Контролни центар Пореске управе у филијали на Вождовцу, одакле може директно да се…

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је обишао нови Контролни центар Пореске управе у филијали на Вождовцу, одакле може директно да се прати пословање свих пореских обвезника које обухвата нови систем е-фискализације. 

Министру је том прилико представљена Контролна табла која, између осталог, показује податке колико је обвезника фискализације прешло на нови модел, колико је њих пријавило пословне просторије, колико њих је добило безбедносни елемент, колико је наручило безбедносни елемент, али га још није подигло… Могуће је такође пратити и колики ко има промет по дану, недељи, месецу, а преко графикона може да се прати и динамика издавања рачуна – када је најмањи промет, а када највећи.

Мали је истакао да је Контролни центар мозак Пореске управе, који пружа потпуни увид у промет обвезника фискализације, у шта се уверио и провером једног фискалног рачуна. 

„Веома сам задовољан овим што смо видели у Контролном центру Пореске управе, који је везан за нови систем е-фискализације. Цела Србија је као на длану, можемо да пратимо све пореске обвезнике и њихове промете у реалном времену. То је управо оно што смо желели да постигнемо како би увели ред у систем фискализације. Ово је мозак целе операције која се зове е-фискализација“, рекао је Мали. 

Напоменуо је да Пореска управа сада има увид у промет и по категоријама, односно делатностима. 

„Може да се прати ситуација по градовима, у појединим улицама, блоковима зграда. Дакле, сада Пореска управа добија довољно информација, како би циљано радила теренску проверу и свој рад учинила ефикаснијим и бољим, наравно и да наплата пореза буде боља“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да се приближава крајњи рок до којег ће сви обвезници фискализације имати обавезу да постану део новог система. 

„Остало је још 17 дана, односно има још мало времена до краја априла. Након тога, Пореска управа креће у теренску контролу. За прелазак на нови систем пријављено је око 140.000 обвезника и око 200.000 малопродајних објеката, односно локација. Сваки захтев за субвенције који је дошао до нас је исплаћен, а то је око 130.000 обвезника. Добили су 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискално уређају. Испунили смо и то обећање које смо дали. Сада је остало и да обвезници до краја месеца испуне своју обавезу, да се прикључе и да од 1. маја буду део уређенијег система, уређеније Србије“, навео је он. 

Оценио је да је нови модел фискализације кључна полуга у борби против сиве економије, која је штетна за државу, привреду, и за грађане. 

„За грађане је веома важно да имамо уређен систем, да се наплаћују порези, да се граде болнице, набављају лекови, вакцине, да се граде ауто-путеви, да се повећавају плате и пензије. Са друге стране, за привреду је овај систем битан, јер се њиме смањује нелојална конкуренција. Напомињем да је борба против сиве економије основни циљ увођења новог система“, истакао је Мали. 

Министар финансија је нагласио да ће Пореска управа после 1. маја кренути са теренским контролама, и поновио још једном да су велике предности новог система фискализације, јер се њиме олакшава пословање, смањују трошкови на дужи рок, укида непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент, односно боља Србија. 

Нови Контролни центар обишла је и директорка Пореске управе Драгана Марковић која је напоменула да ће поглед ПУ од 1. маја бити потпунији, када ће бити у прилици да на великим екранима виде све продајне објекте у Србији у реалном времену. 

„Пореска управа је добила моћан алат који омогућује напреднију анализу ризика, где ће инспектори у канцеларијама имати потпуни увид у дешавања у продајним објектима широм Србије. Након тога, радиће се различите врсте анализа, а инспектори ће ићи у циљане контроле са великим бројем информација о пореским обвезнику и продајном месту који је предмет контроле“, рекла је она. 

Како је истакла, велики број обвезника је већ прешао на нови систем е-фискализације. 

„Пореска управа на дневном нивоу добија око два милиона рачуна. Ја бих поново искористила прилику да позовем и апелујем на све пореске обвезнике који нису прешли на нови систем фискализације да то учине што пре, посебно имајући у виду предстојеће празнике. Сви они који овај рок прескоче, и који 1. маја не пређу на нови систем фискализације, доводе себе у ризик да их Пореска управа санкционише по закону и по плану контроле који смо припремили за период после 1. маја. Тако да, још једном, пређите на систем фискализације што је могуће пре“, апеловала је директорка Пореске управе.