Синиша Мали – Нема померања рока за прелазак на нови систем фискализације

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је обишао продавницу „Idea Organic“ у Београду, први објекат једног великог трговинског ланца који је прешао…

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је обишао продавницу „Idea Organic“ у Београду, први објекат једног великог трговинског ланца који је прешао на нови модел е-фискализације, где је обавио куповину и на улазу у радњу налепио налепницу „И ја сам еФискализован“, заједно са директорком компаније “Меркатор С” Виолетом Ковачевић.

Он је истакао да је ово један од неколико хиљада објеката који су већ прешли на нови систем фискализације.

„До данас је око 130.000 привредних субјеката пријавило локације продајних објеката за прелазак на нови систем. Око 125.000 њих се пријавило за субвенције и исплаћено им је 100 евра по фискалном уређају и 100 евра по продајном месту. Дакле, држава је одржала своје обећање, исплативши те субвенције. Позивам све привредне субјекте, обвезнике фискализације да што пре активирају нови систем, јер неће бити померања рока. Дакле, од 1. маја ове године, сви привредни субјекти који су обвезници система фискализације, мораће да буду у том систему“, нагласио је Мали.

 Он је навео да је на тржишту доступно око 150 софтвера и хардверских решења за нови систем фискализације.

 „У овом објекту систем функционише беспрекорно, не само да нам ово помаже да се боримо против сиве економије, да на много ефикаснији начин сузбијамо ту пошаст, већ нам пружа и могућност да се грађани активно укључе у ову активност. Уколико скенирате QR код са ових рачуна, одмах добијате информацију да ли је рачун исправан или не, да ли је плаћен порез или не. Знате и сами да се боримо већ две године са пандемијом вируса корона, да набављамо вакцине, лекове, да градимо ауто-путеве, болнице, школе. Ми то не можемо ако се систем не поштује, ако свако не узме фискални рачун, уколико не гледамо да на прави начин повећамо и приходе у буџету из чега се све ово финансира, јер тиме градимо уређену и бољу Србију“, рекао је он. 

 Захвалио се руководству компаније „Меркатор С“, произвођачима софтверских решења и хардвера, као и другим компанијама које су већ прешле на нови систем фискализације. 

 „Ми заједно мењамо Србију. Постојећи систем је стар двадесет година, а сада идемо у корак са новим технологијама, са новим временом. За оне који немају велики број трансакција омогућили смо да могу да користе мобилне телефоне, ајпеде, лаптопове као фискалне касе. Позивам још једном све обвезнике да не чекају последњи тренутак, пошто неће бити могућност ни код оних предузећа која дају техничку подршку да се последњих неколико дана сви повежу на нови систем. Не чекајте, крените већ сада, сви ћемо имати корист од тога“, напоменуо је Мали.

 Директорка „Меркатора С“ Виолета Ковачевић се захвалила министру Малом и Пореској управи на ефикасној сарадњи и напоменула да су конкретни бенефити еФискализације очигледни и мерљиви. 

 „Са једне стране, као што је и министар Мали нагласио, ово је наставак успешне борбе против сиве економије која ће допринети бољем пословном окружењу у нашој земљи, а са друге стране нама трговцима фискализација омогућава ефикасније пословне процесе, смањење трошкова. И наши купци могу да обаве бржу куповину, јер се фискални рачун штампа много брже и знатно је прегледнији“, нагласила је Ковачевићева.

 Продавницу „Idea Organic“ обишао је и генерални директор компаније „Europоlis“ Бојан Милутиновић, која је произвођач софтвера који се користи у том објекту.

 „У склопу свог посла ми пратимо и законску регулативу и примењујемо је у наш софтвер. У јулу прошле године ми смо приступили реализацији овог пројекта. У новембру смо предали и у децембру смо били једна од првих фирми која је добила сертификат. У току су припреме за масовну имплементацију и миграцију са старе на нову фискализацију и сигурни смо да ћемо то постићи у законом предвиђеном року“, рекао је Милутиновић.

 Догађају су присуствовали директор компаније „NCR“ Стефан Лазаревић, која је произвођач хардверског решења, помоћник директора Сектора за ИКТ у Пореској управи Саша Дулић, као и помоћник директора Сектора за контролу у Пореској управи Ненад Кртолица.