Синиша Мали: Фискализација нам је најјаче оружје у борби против сиве економије

Министар финансија Синиша Мали обишао је данас козметички салон „Уна центар“ који је прешао на нови модел е-фискализације, и том приликом поручио да је нов…

Министар финансија Синиша Мали обишао је данас козметички салон „Уна центар“ који је прешао на нови модел е-фискализације, и том приликом поручио да је нов систем фискализације „можда и најјаче оружје у борби против сиве економије“.

Том приликом демонстрирана је наплата третмана путем нове фискалне касе, а министар Мали и власница локала Ана Дризић залепили су на пулт налепницу „И ја сам е-фискализован“.

Мали је том приликом изразио захвалност власници салона што је препознала значај увођења новог система, који представља одличан начин борбе против сиве економије.

„Драго ми је што сам дошао у козметички салон „Уна центар“ да проверим на који начин функционишу нови фискални уређаји и систем фискализације. Као што сте имали прилике да видите, апсолутно све ради савршено, плаћање је у готовини или са картицом и издаје се фискални рачун. Сваки рачун има QR код, а телефоном можете да проверите да ли је тај рачун исправан или није и на такав начин се заједно боримо против сиве економије“, рекао је Мали.

Он је подсетио да, по, претходном закону и систему, козметички салони нису били у обавези да имају фискалну касу.

„По овом новом закону јесу, и желим госпођи Дризић да захвалим на гостопримству, али и на одговорности и ажурности када је имплементација новог система у питању“, рекао је Мали, и захвалио јој се што подржава напоре Владе Србије да се заједно боримо против сиве економије.

Према његовим речима, у овом тренутку више од 130.000 обвезника фискализације пријавило је локације продајних објеката.

„Да буде јасно, нема продужења крајњег рока. До 30. априла је рок да се сви који су у обавези фискализују. Од 1. маја сви ће морати да раде по новом систему. Оно што јесте новина, изашли смо у сусрет онима који још нису узели субвенцију за набавку фискалне касе и увели нови рок за пријаву од 15. марта до 5. априла. Свако ко се није пријавио у првом року, добија сада субвенцију државе – 100 евра за фискалну касу и 100 евра по продајном месту. Покривамо у потпуности трошкове набавке нових фискалних каса“, рекао је Мали и подсетио да се пријава обавља преко портала Пореске управе.

Министар је пожелео успешан рад власници салона, пуно успеха и муштерија.

„Што више ви новца зарадите, зарађује и држава за буџет, а из тог буџета користимо средства за путеве, повећавамо плате и пензије и трудимо се да Србију учинимо бољим и лепшим местом за живот“ , рекао је Мали.

Власница козметичког салона „Уна центар“ Ана Дризић је поручила да су они у првом року искористили прилику да се пријаве за субвенцију и да је новац брзо легао на рачун.

„Што се тиче фискалне касе све је завршено за седам дана, систем је једноставан и инсталирање система нас није омело у пословању“, нагласила је Дризић.

Претходни рок до када су обвезници могли да се пријаве за субенције за нову фискализацију био је до 31. јануара 2022. године.

Пријављивање за субвенције у новом року, за све који се нису пријавили у првом року, ће се одвијати на исти начин као и претходни пут. Та пријава је једноставна, не захтева много времена, а обвезници фискализације могу само једном да се пријаве, односно не могу накнадно да мењају пријаву.

Рок до када су обвезници фискализације у обавези да у потпуности пређу на нови модел је 30. април 2022. године.