Сутра истиче рок за пријаву за субвенције за нове фискалне уређаје

У уторак 5. априла истиче додатни рок за пријављивање за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације, који је одређен како би сви обвезници…

У уторак 5. априла истиче додатни рок за пријављивање за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације, који је одређен како би сви обвезници фискализације, који се раније нису пријавили, могли да добију помоћ државе.

Сви обвезници фискализације дужни су да обезбеде нове фискалне уређаје и да пређу на нови систем најксније до 30. априла ове године, до када траје прелазни период. То значи да је остало мање од месец дана до краја транзиционог периода за прелазак на нови модел фискализације, због чега Министарство финансија апелује на обвезнике да не чекају последњи тренутак, како се не би стварале гужве приликом инсталирања фискалних уређаја. 

Држава пријављеним обвезницима за субвенције исплаћује 100 евра по сваком продајном месту и по сваком фискалном уређају још 100 евра, док је за привреднике који нису у систему ПДВ-а тај износ увећан за 20 одсто. 

До сада је исплаћено укупно 4.837.290,20 динара за 125.700 привредних субјеката. За субвенције је пријављено 129.271 обвезника, а исплате се врше у траншама једном недељно. Укупно је 136.146 обвезника пријавило локације пословних простора, што је први корак при преласку на нови модел е-фискализације. До сада је на нови систем е-фискализације прешло 19.720 пореских обвезника, а на новом систему је укупно 25.423 продајних места.

Подсетимо, први круг пријаве за субвенције државе трајао је од 15. октобра прошле године до 31. јануара ове године. Да би што више обвезника добило субвенције државе, како би што пре прешли на нови систем, држава је установила нови рок за пријаву од 15. марта до 5. априла текуће године. 

Предности које доноси нови систем е-фискализације су бројне за државу и привреду, јер се на тај начин сузбија нелојална конкуренција и омогућава ефикаснија борба против сиве економије, олакшава пословање, смањују се трошкови на дужи рок, укида се непотребно администрирање и самим тим ствара бољи пословни амбијент. 

Грађани ће такође ефикасније моћи да се укључе у борбу против сиве економије, јер им је омогућено да преко QR кода проверају легалност сваког фискалног рачуна скенирањем мобилним телефоном. На тај начин купци утврђују да ли је порез који су платили завршио тамо где треба, у Пореској управи, што значи да нови систем омогућава купцима да буду контролори фискалних рачуна.