Министарство финансија позива обвезнике фискализације да што пре пређу на нови модел

Министар финансија Синиша Мали посетио је данас позориште „Душко Радовић“, које је прешло на нови систем е-фискализације, и том приликом позвао и друге установе културе,…

Министар финансија Синиша Мали посетио је данас позориште „Душко Радовић“, које је прешло на нови систем е-фискализације, и том приликом позвао и друге установе културе, као и све остале обвезнике фискализације, да што пре пређу на нови модел и да не чекају крајњи рок, односно 30. април ове године.

Министар је купио две позоришне карте са својом Дина платном картицом, а том приликом је приказано и како се користи уређај за фискализацију који је Банка „Поштанска штедионица“ уступила на коришћење Малом позоришту „Душко Радовић“.

Након куповине карата, министар Мали је проверио фискални рачун скенирањем QR кода на телефону, а потом је са директором позоришта Александром Николићем, залепио налепницу “И ја сам е-фискализован” на улазу у ту установу културе.

“Велико ми је задовољство што смо обавили прву куповину карата у позоришту Душко Радовић по новом Закону о фискализацији. По том Закону, све установе културе када продају улазнице, било да су музеји или позоришта, у обавези су да, уз сваку карту, издају и фискални рачун”, рекао је Мали.

Он се захвалио директору позоришта што су подржали напоре Владе Србије када је фискализација у питању и што су показали веру у оно што ради држава Србија.

“Ми у овом тренутку имамо више од 130.000 пријављених субјеката за процес е-фискализације. За више од 125.000 пореских обвезника смо исплатили субвенције, а више од 10.000 њих већ послује у новом систему. До 30. априла траје транзициони и прелазни период, а од 1. маја сви који су по Закону о фискализацији у обавези да пређу на нови систем, то морају и да ураде”, рекао је Мали.

Он је позвао све обвезнике фискализације да не чекају последњи тренутак.

“Неће ни они који раде на терену, који су радили хардверска и софтверска решења имати довољно људи и техничара да помогну око тога уколико се све остави за последњи час”, навео је Мали, и додао да тренутно постоји 208 софтверских и хардверских решења за нови систем фискализације.

Он се захвалио и Банци “Поштанска штедионица”, што подржава овај, за Владу Србије један од најважнијих пројеката који ће допринети борби против сиве економије и увести уређенији систем када је наплата пореза у питању, али и транспарентније пословање.

Директорка Пореске Драгана Марковић указала је да нови модел фискализације има шири обухват него стари модел.

“Овде смо имали прилику да видимо да се, поред процеса фискализације, подржава и процес безготовинског плаћања у једном уређају што није било могуће у старом моделу. Такође, због већег обухвата, нови модел фискализације подразумева да ће сва позоришта убудуће издавати фискалне рачуне са препознатљивим QR кодом. Желим да искористим ову прилику да позовем све пореске обвезнике који до сада нису прешли на нови модел фискализације да то учине у што скоријем року”, поручила је директорка ПУ.

Председник Извршног одбора Банке „Поштанска штедионица“ Бојан Кекић навео је да та банка, као државна банка, подржава и прати активности Владе Републике Србије, односно Министарства финансија.

“Наша данашња активност се пре свега огледа у томе што ћемо за кориснике фискализације, понудити пакет да првих годину дана могу бесплатно да користе ове уређаје. Оно што је битно, нећемо наплаћивати никакве услуге тако да и одржавање текућег рачуна, мобилног банкарства, електронско банкарство, слање СМС порука, буде бесплатно, и ми као банка у власништву државе Србије, захваљујући подршци Министарства финансија, сигурним корацима идемо ка будућности”, навео је Кекић.

Александар Николић, директор Малог позоришта „Душко Радовић“ подсетио је на историјат позоришта дуг 72 године.

“То значи да смо у најбољим годинама, али без обзира на то, ми разумемо прогрес и промене, да морамо да будемо живи и витални и да идемо у корак са временом. У том смислу препознајемо значај е – фискализације. Кренули смо на време, нисмо чекали април. Захвални смо банци Поштанска штедионица на подршци, а ово је наша подршка е-фискализацији и ширењу мреже безготовинског плаћања”, навео је Николић.

Рок до када су обвезници фискализације у обавези да у потпуности пређу на нови модел је 30. април 2022. године.

Када је реч о предностима које доноси нови систем е-фискализације, оне су заиста бројне. Пореским обвезницима, односно привреди, се олакшава пословање, смањују трошкови пословања на дужи рок, укида непотребно администрирање и самим тим ствара бољи пословни амбијент.