Од сутра нови круг пријаве за субвенције за прелазак на нови модел фискализације

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да сутра, у уторак, 15. марта, почиње нови круг пријављивања обвезника фискализације за субвенције државе…

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да сутра, у уторак, 15. марта, почиње нови круг пријављивања обвезника фискализације за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације, који је од огромног значаја за борбу против сиве економије. 

„Питање субвенција дефинисано је Уредбом Владе Србије, којом се предвиђа да ће обвезницима бити уплаћено 100 евра по сваком продајном месту и по сваком фискалном уређају још 100 евра, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ ће бити увећан за 20 одсто“, рекао је Синиша Мали, и нагласио да ће пријављивање на порталу Пореске управе еПорези, биће могуће до 5. априла 2022. године.

Да би се пријави за субвенције, додао је Синиша Мали, обвезници фискализације прво треба да, уколико то нису урадили, пријаве податке о локацијама продајних објеката. 

„Они то могу и треба да ураде путем портала Пореске управе еПорези. Након што пријаве локације, порески обвезници се могу пријавити за субвенције државе“, нагласио је Мали, уз напомену да је пријава за субвенције једноставна, да не захтева много времена и да обвезници фискализације могу само једном да се пријаве, односно не могу накнадно да мењају своју пријаву.

Синиша Мали је подсетио да је први круг пријаве за субвенције државе трајао од 15. октобра 2021. до 31. јануара 2022. године, те да се том приликом за помоћ државе пријавило око 124.000 обвезника фискализације, и скоро сви су већ исплаћени.

„Са редовним исплатама субвенција ће се наставити и у наредном периоду, јер желимо да обвезници фискализације што пре добију новац и пређу на нови модел фискализације, како не би чекали последњи рок, који истиче 30. априла“, навео је министар Мали уз напомену да је циљ државе да привредници немају трошак због преласка на нови модел фискализације.

Како је навео, обвезници фискализације директно добијају новчана средства за прелазак на нови модел фискализације, а новца за то има сасвим довољно, с обзиром да је буџетом за ову годину за то опредељено шест милијарди динара.

Министар је подсетио да је рок за прелазак на нови модел фискализације 1. мај ове године и нагласио да неће бити никаквог померања рокова.

„Позивам обвезнике фискализације да што пре пређу на нови модел, јер већ имамо ситуације да људи купе касе, али да не желе да им се прикључи већ чекају април. То ће онда створити велики притисак на произвођаче, који ће имати много краћи период да свима инсталирају касе“, истакао је министар.

Он је поново нагласио да је увођење новог модела фискализације један од најважнијих пројеката које Министарство финансија тренутно реализује, те да је реч о великој и важној структурној реформи која ће донети бројне бенефите целом друштву и држави, и привреди и грађанима.